www.rkh.se

Jag säger bara OMGOMGOMG!

Saxat från www.rkh.se

Utbildningen på Röda Korsets Högskola är en treårig sjuksköterskeutbildning på högskolenivå som motsvarar 180 högskolepoäng och är anpassad efter de krav som ställs inom EU.

Utbildningen ger dig legitimation som sjuksköterska med möjlighet att arbeta som allmänsjuksköterska. Den ger dig även möjlighet att gå vidare till specialistutbildning inom något specifikt område. Högskolan har sedan starten arbetat aktivt med internationalisering och lagt internationella aspekter på verksamheten och undervisningen. Avsikten med internationaliseringen av utbildningen och undervisningen är att genom kunskaper förbereda studenterna för framtida yrkesverksamhet bland människor från olika kulturer i Sverige och andra länder. Förutom yrkesexamen ger utbildningen kandidatexamen i omvårdnad, vilket är en förutsättning för vidare akademiska studier inom vårdområdet. Som grund för kandidatexamen skrivs en uppsats omfattande 15 högskolepoäng inom ämnet omvårdnad.

Kärnämnet på sjuksköterskeprogrammet är omvårdnadsvetenskap. Inom kärnämnet ryms den praktiska utbildningen (verksamhetsförlagd utbildning) då du tillsammans med erfarna handledare i sjukvården lär dig yrket: att identifiera och bedöma omvårdnadsbehov och planera, genomföra och utvärdera patientens vård. För att kunna göra detta krävs betydande teoretiska kunskaper om människors behov och hur behoven påverkas av sjukdom. I omvårdnadsvetenskapen ingår även vetenskaplig teori och metod. Programmet innehåller dessutom ämnet medicin och naturvetenskap som innefattar anatomi, fysiologi och patofysiologi, det vill säga den friska kroppens och de friska organens uppbyggnad och funktioner och vad som händer i kroppen vid sjukdomstillstånd, vad det beror på, hur det identifieras och hur det kan botas. I programmet finns också ämnet folkhälsovetenskap som mycket handlar om hälsobefrämjande och förebyggande åtgärder.

Utbildningsområden

År 1, 60 hp
Omvårdnadsvetenskap, 37,5 hp
Medicin och naturvetenskap, 15 hp
Folkhälsovetenskap, 7,5 hp

Syftet med år 1 är att ge en bild av sjuksköterskeprofessionens utveckling och dagens sjuksköterskas funktion. Dessutom ges introduktion i ett omvårdnadsvetenskapligt och mångkulturellt tänkande samt kunskap och färdighet i grundläggande omvårdnad samt grundläggande kunskaper i medicin och naturvetenskap. Under andra terminen varvas teori med verksamhetsförlagd utbildning.

År 2, 60 hp
Omvårdnadsvetenskap, 30 hp
Medicin och naturvetenskap, 15 hp
Folkhälsovetenskap, 15 hp

Syftet med år 2 är att ge fördjupade kunskaper i specifik omvårdnad samt grundläggande kunskaper och färdigheter i speciell och transkulturell omvårdnad inom akut somatisk vård, psykiatrisk, pediatrisk och obstetrisk vård. Teoretisk utbildning varvas med verksamhetsförlag utbildning.

År 3, 60 hp
Omvårdnadsvetenskap, 37,5 hp
Medicin och naturvetenskap, 15 hp
Folkhälsovetenskap, 7,5 hp

Syftet med år 3 är att ge ytterligare fördjupade kunskaper och färdigheter i sjuksköterskans samtliga ansvars- och kompetensområden inom sluten och öppen vård, samt fördjupning av mångkulturell kunskap. Under år 3 är möjligheterna till utlandspraktik goda.

Verksamhetsförlagd utbildning

Ca en tredjedel av utbildningen består av verksamhetsförlag utbildning och kopplingen mellan teoretisk och verksamhetsförlagd utbildning betonas starkt i undervisningen. Kliniska lektorer och kliniska adjunkter som undervisar i den verksamhetsförlagda utbildningen tydliggör sambandet mellan teori och praktik. Adjungerande kliniska adjunkter - kliniskt verksamma sjuksköterskor med pedagogisk kompetens - ger patientnära handledning och undervisning. Huvuddelen av den verksamhetsförlagda utbildningen är förlagd till Karolinska sjukhuset och nordvästra Stockholm. Läs mer här »

Examen
Kandidatexamen, Sjuksköterskeexamen


Historia

Initiativet till den organisation som fick namnet Röda Korset togs av schweizaren Henri Dunant. Organisationen bildades 1863 i Genève och 1864-65 anslöt sig Sverige till organisationen.

Den första utbildningen av sjuksköterskor startades av Emmy Rappe som själv fått sin utbildning av Florence Nightingale vid St Thomas' Hospital i London innan hon 1867 startade Röda korsets sjuksköterskeskola i Sverige.

1925 omorganiserades Svenska Röda Korset. Då bildades Stiftelsen Rödakorshemmet som självständigt skulle ombesörja all utbildning av sjuksköterskor inom Röda Korset i Sverige.

Samarbetet med Svenska Röda Korset och kunskap om Röda Korsets principer och verksamhet utgör en betydelsefull grund för undervisningen och utbildningen vid skolan som alltid har haft en internationell profil. Röda Korsets Högskola låg fram till hösten 2004 i ett lummigt parkområde intill Sabbatsbergs sjukhus, centralt i Stockholm.

Röda Kors Broschen


Röda Kors Broschen

Den allra första sjuksköterskebroschen var rund i glas med ett rött kors på vit botten och användes 1867 - 1879.

1881 - 1891 användes runda eller fyrkantiga elfenbensbroscher med rött kors.

I samband med införande av en enhetlig arbetsdräkt tillkom 1891 en rund emaljbrosch med rött kors och slät förgylld metallkant. Denna brosch fick även sjuksköterskor som utbildats vid annat lärosäte och tillhörde Röda Korsets sjuksköterskekår fram till 1927.

1893 tillkom den nuvarande broschen som är rund i emalj med rött kors och en bred gyllene kant med åtta fembladiga rosor och 32 taggar. Denna brosch ska bäras till arbetsdräkt eller högtidsdräkt. Broschen som överlämnas på examensdagen, är personlig och återlämnas till Röda Korsets Högskola vid innehavarens frånfälle. Dessutom finns en miniatyrbrosch från 1962 som kan användas till civila kläder vid tjänsteuppdrag eller representation.

Förtjänsttecknet tillkom 1960 och kan tilldelas sjuksköterskor som tjänstgjort inom hälso- och sjukvård i minst 20 år. Förtjänsttecknet är rundat i silver och med rött kors på vit botten med två lagerkvistar på sidorna och en liten Florence Nightingale-lampa nederst.


Röda Korsets Grundprinciper


Röda Korsets grundprinciper är basen för all verksamhet inom skolan.

Humanitet
Röda Korset, som skapades ur viljan att utan åtskillnad bistå dem som sårats på slagfältet, arbetar internationellt och nationellt på att i varje läge förhindra och lindra mänskligt lidande. Dess mål är att skydda liv och hälsa och att skapa respekt för människovärdet. Röda Korset främjar ömsesidig förståelse och vänskap, samarbete och varaktig fred mellan alla folk.

Opartiskhet
Röda Korset gör ingen åtskillnad mellan nationaliteter, raser, religioner, samhällsställning eller politiska åsikter. Det arbetar uteslutande för att lindra människors lidande och därvid i första hand hjälpa de mest nödställda.

Neutralitet
För att bevara allas förtroende avstår Röda Korset från att delta i fientligheter eller att vid något tillfälle ta ställning vid meningsskiljaktigheter i fråga om politik, ras, religion eller ideologi.

Självständighet
Röda Korset är självständigt. Även om de nationella rödakorsföreningarna är statsmakternas och myndigheternas medhjälpare på det humanitära området och var och en är underställd sitt lands lagar, ska de behålla en oavhängighet som tillåter dem att alltid handla i enighet med Röda Korsets principer.

Frivillighet
Röda Korset är en organisation som frivilligt och osjälviskt ger hjälp.

Enhet
I varje land kan det endast finnas en rödakorsförening. Den ska vara öppen för alla och dess humanitära verksamhet skall omfatta hela landet.

Universalitet
Röda Korset är en världsomfattande organisation inom vilken alla nationella rödakorsföreningar har samma rättigheter och skyldigheter att bistå varandra.


Höstterminen 2009 2009-08-17 - 2010-01-22

Juluppehåll
2009-12-21 - 2010-01-10

Datum för omtentamen:
14/10 samt 9/12, 2009

Internationalisering på Röda Korsets Högskola

Röda Korsets Högskola har sedan starten arbetat aktivt med internationalisering och lagt internationella aspekter på verksamheten och undervisningen. Avsikten med internationaliseringen av utbildningen och undervisningen är att genom kunskaper förbereda studenterna för framtida yrkesverksamhet bland människor från olika kulturer i Sverige och andra länder.

Kontakter med sjuksköterskeutbildning och forskning i olika länder har varit mycket viktig för utvecklingen av den internationella kunskap som finns på Högskolan. Idag har Högskolan utökat och fördjupat sina internationella kontakter med olika länder genom utbytesprogram, forskningsutbyte, undervisning och kursplaneutveckling.

Kontakter har etablerats med högskolor och universitet över hela världen. Genom Erasmus/Socrates och Nordplus utbytesprogram har studenterna på Högskolan möjlighet att förlägga delar av sin utbildning inom EU respektive Skandinavien.

Högskolan tar även emot studenter från dessa länder för kliniska studier. Under sista året har studenter möjlighet att under 3 veckor bedriva fältstudier i Sverige eller något annat land inom området transkulturell omvårdnad.

Studenter och lärare erbjuds att åka på internationella konferenser. Högskolans studentkår bedriver fadderverksamhet vilket innebär att utländska studenter har en svensk student som kontaktperson.

Verksamhetsförlagd utbildning


Samordnare av platserna

Margareta Bäckskog och Liliana Johnson.

Verksamhetsförlagd utbildning inom Stockholms län

Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) på Röda Korsets Högskola omfattar ca 40 veckor totalt i sjuksköterskeprogrammet 180 hp. VFU:n under utbildningen består av grundläggande omvårdnad, somatisk vård, psykiatrisk vård/beroendeproblematik, pediatrisk vård, obstetrisk/gynekologisk vård, akutsjukvård, primärvård, kultur och hälsa (valbar kurs) och geriatrisk vård.

Röda Korsets Högskola har verksamhetsförlagd utbildning på framförallt Karolinska Universitetssjukhuset, Solna, och inom Stockholms läns sjukvårdsområde.

Grundläggande omvårdnad/Geriatrik, Sabbatsbergs sjukhus, Dalens sjukhus, Danderydsgeriatriken, Jakobsbergs sjukhus, Röda Korsets sjukhus, BrommaGeriatriken AB samt ett antal sjukhem och äldreboende.

Psykiatri / Beroendeproblematik, Norra Stockholms psykiatri, Psykiatricentrum KS, Beroendecentrum

Primärvård, centrala stan, väster och nordväster ut samt privata vårdcentraler

Somatisk vård, akutsjukvård, pediatrisk vård, obstetrisk/gynekologisk vård, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna, Danderyds barnakut samt Stockholms sjukhem

Verksamhetsförlagd utbildning utomlands

Röda Korsets Högskola har ett flertal VFU-platser i Europa, Afrika och Asien.






Väldigt mycket att läsa, men nu vet ni det jag vet. Jag har sökt rkh!!!!!
Utbildningen och skolan är helt perfekta för mig, precis det här jag är intresserad av och vill arbeta med!

Det kommer att bli så sjukt bra!

Och ja, ni får gärna hålla tummarna även om den friska Lina inte är det minsta orolig =)

Kommentarer
Postat av: [B.E.N]

KLart jag håller tummarna för dig älskling! =D

2009-04-13 @ 10:11:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0